Vinkkejä turvalliseen rahankäyttöön

Nykymaailmassa piilee monia rahaan ja erilaisiin maksukortteihin liittyviä vaaroja. Miten tavallinen kuluttaja sitten voisi näiltä vaaroilta suojautua? Tällä sivulla aloitamme asian pohtimisen erilaisten maksukorttien ja pankkitilien osalta ja seuraavilla sivuilla pohdimme asiaa hieman erilaisista näkökulmista käsin.

Kortit ja tilit

Yllättävän moni kuluttaja on kokenut seuraavan kaltaisen ikävän tilanteen: avaat nettipankkisi ja huomaatkin, että tililtäsi on yhtäkkiä hävinnyt rahaa muutaman ulkomaanlentolipun verran, etkä ole itse ostosta tehnyt. Tilanteen huomattuasi on tämä tietysti melkoisen ikävä yllätys. Tällainen tilanne voi tuntua aivan uskomattomalta ja saada aikaan jopa shokin kaltaisen tilan. Mitä tällaisessa tapauksessa sitten kannattaisi tehdä?

Ota ensimmäiseksi yhteyttä omaan pankkiisi

Jos edellisessä kappaleessa mainitun kaltainen tilanne on jo päässyt käymään, kannattaa aivan ensimmäiseksi ottaa yhteyttä omaan pankkiin, jossa asiaa voidaan alkaa selvitellä. Oma pankkisi antaa tarkemmat toimintaohjeet sekä kertoo, tarvitseeko sinun ottaa yhteyttä esimerkiksi poliisiin. Yleensä asian tutkimiseksi ja selvittämiseksi asiakkaan on tehtävä rikosilmoitus.

On varmasti lohduttavaa kuulla, että yleensä myös pankki tulee vastaan tällaisissa tapauksissa ja kantaa vastuun väärinkäytöksestä. Tämä kuitenkin edellyttää sitä, että korttiesi ja tiliesi turvaluvut ovat tallessa etkä ole muutoinkaan käyttäytynyt pankkitunnustesi tai korttiesi kanssa holtittomalla tavalla. Joissakin tapauksissa pankki saattaa jopa myöntää sinulle tavallista pidemmän maksuajan Visa-laskuihisi tai suuremman luoton asian selvittelyn ajaksi, jos taloudellinen tilanteesi menee muutoin asian selvittelyn vuoksi liian tiukaksi. Tästä syystä ei kannatakaan joutua hysterian valtaan, vaan alkaa selvitellä tilannetta tehokkaasti ja asiallisesti.

Säilytä pankkitunnuksesi ja salasanasi turvallisessa paikassa ja huolehdi nettiyhteytesi turvallisuudesta

Edellä mainittu huomioon ottaen on erittäin tärkeää pitää omat pankkitunnukset ja salasanat turvallisessa paikassa. Niitä ei kannata kertoa kenellekään. Lisäksi jos korttisi katoaa, kannattaa heti ottaa yhteyttä kortin sulkupalveluun ja ilmoittaa tapahtuneesta. Tällaisessa tilanteessa ei kannata jäädä odottelemaan, että varas ehtii käyttää korttia. Vaikka olisit ulkomailla, kannattaa kortin katoamisesta ilmoittaa saman tien.

Ei kannata koskaan, missään tilanteessa, säilyttää pankkikorttia ja sen tunnuslukua tai pankkitunnuksia sekä tunnuslukukorttia samassa paikassa, koska näin toimiessaan tulee samalla helpottaneeksi mahdollisten varkaiden työtä – jos näitä salaisia tunnuslukuja pitää helposti saatavilla vaikkapa lompakossa, ovat ne kuin tarjottimella varkaita varten.

On erittäin tärkeää huolehtia myös oman nettiyhteyden turvallisuudesta, jotta netin kautta toimivat varkaat eivät pääsisi käsiksi tärkeisiin tietoihisi. Kannattaa myös miettiä, millaisiin palveluihin omia tietojaan antaa – onko esimerkiksi kauppa, josta aiot netin kautta tuotteita ostaa varmasti turvallinen ja onko sen kautta tehdyt ostotapahtumat varmasti suojattu asianmukaisella tavalla?

Sulkupalvelu

Maksukortteihin voi myös hankkia sulkupalvelun, joka estää niiden käytön tietyissä maissa. Jos esimerkiksi tiedät, ettet tule matkustamaan tietyissä riskimaissa, joissa tehdään runsaasti maksukortteihin liittyviä petoksia, voi olla hyvä idea sulkea nämä maat. Tämä tarkoittaa sitä, ettei korttiasi voi käyttää kyseisissä maissa. Netin valtakaudella nimittäin tietosi saatetaan pystyä kaappaamaan myös virtuaalisesti ja niitä saatetaan käyttää aivan toisella puolella maapalloa. Tämä ei kuitenkaan onnistu, jos olet sulkenut kyseisen maan korttisi käyttömaiden listalta. Palvelu on näppärä myös siinä mielessä, että jos kuitenkin sattuisit myöhemmin näihin blokkaamiisi maihin matkustamaan, voi kyseiset maat avata uudelleen helposti käyttöön.

Älä luovuta salaisia pankkitietojasi sähköpostitse tai puhelimitse

Kannattaa aina muistaa, että pankki ei kysy kirjautumistietojasi puhelimessa tai sähköpostitse. Viekkaat ja kokeneet rikolliset saattavat näin kyllä tehdä, mutta jos kirjautumistietojasi kysytään pankin nimissä puhelimitse tai sähköpostitse, pitäisi hälytyskellojesi alkaa soida välittömästi. Näin pitäisi käydä siinäkin tapauksessa, että saamasi sähköposti näyttäisi aivan pankkisi lähettämältä. Kaikkeahan voidaan netissä kopioida!