Huijauksia koirakaupoissa

Valitettavasti myöskään koirat ja muut suhteellisen arvokkaat lemmikkieläimet eivät ole turvassa huijauksilta, vaan nigerialaiskirjeiden tapaisia huijauksia yritetään myös lemmikkieläinten myynnin yhteydessä. Erityisen yleistä tämä on rotukoirien kohdalla. Koska toimintatapa muistuttaa nigerialaiskirjeitä, otettiin myös tämä huijausmuoto tässä yhteydessä esiin.

Miten nämä huijaukset toimivat?

Saatat nähdä netin koirapalstalla myynti-ilmoituksen todella suloisista koiranpennuista, jotka ovat juuri sitä rotua, jota olet jo pitkään etsinyt. Hintakin saattaa olla tavallista edullisempi. Koiran rokotukset, terveystodistukset, passit ja eläinlääkäritarkastukset tuntuvat olevan kunnossa. Koiran myyjä saattaa tuntua ensimmäisen viestin perusteella erittäin eläinrakkaalta – hän kyselee sinulta tarkasti, millaisiin oloihin olet koiraa hankkimassa ja onko sinulla aikaisempaa kokemusta koirista. Hän saattaa varmistaa useampaan otteeseen, että olet varmasti sitoutumassa koiran hoitoon mahdollisimman perusteellisesti. Eläinrakkaana ihmisenä tämä saattaa kuulostaa sinusta hyvältä merkiltä – on hyvä, että koiran myyjä on niin kovin kiinnostunut siitä, millaisen kodin hänen myymänsä pentu on saamassa. Toimisit itse samoin samankaltaisessa tilanteessa ja haluaisit olla ehdottoman varma, että kasvattamasi pennut saavat mahdollisimman hyvät kodit.

Kun kaikki tuntuu olevan kunnossa ja olette jo sopimassa kaupoista, selviääkin, että koira on jostakin erityisen perustellusta syystä ulkomailla. Myyjä saattaa jopa luvata, että koska vaikutat niin luotettavalta tulevalta koiranomistajalta, voi myyjä antaa koiran sinulle, jos maksat ainoastaan koiran lähetyskulut. Tässä vaiheessa myyjä kertoo käyttämänsä eläintenkuljetusyrityksen tiedot. Googlettamalla yritys vaikuttaa luotettavalta ja päätät luottaa myyjään, vaikka tässä vaiheessa sinua saattaakin alkaa hieman epäilyttää koiran ostaminen ilman, että olet sitä edes nähnyt muuta kuin myynti-ilmoituksen kuvassa. Tässä vaiheessa myyjälle saattaa kuitenkin tulla kiire ja hän saattaa yhtäkkiä jo ilmoittaakin, että on tehnyt kaikki paperit valmiiksi ja koira odottaa lähetystä. Myyjä toivoo, ettei koira joutuisi odottamaan kauaa, joten kuljetukseen käytettävät rahat pitäisi lähettää mahdollisimman pian. Rahat lähetetään yleensä Western Unionin kautta, joten niitä on lähes mahdotonta saada myöhemmin takaisin siinä vaiheessa, kun huijaus paljastuu.

Rahojen lähettäminen saattaa arveluttaa, mutta toisaalta eläinrakkaana ihmisenä mietit yksin kuljetusliikkeen tiloissa odottavaa pentua, jonka haluaisit mahdollisimman pian luoksesi pennun uuteen kotiin. Maksettava summakin saattaa tuntua melko pieneltä. Et välttämättä edes epäröi kovin kauaa, kun painat ”Lähetä”-nappia ja rahat lähtevät kohti tuntematonta.

Kun olet lähettänyt rahat, saat vahvistuksen siitä, että koira on läpäissyt maasta poistumistarkastuksen ja että se on lähtenyt matkaan eläintenkuljetusfirman kyydissä. Tässä vaiheessa saatat huokaista helpotuksesta, koska kaikki dokumentit vaikuttavat aidoilta ja koska kenties pienistä epäluuloisista ajatuksista huolimatta, toivot tietysti kovin, että pentu on pian kotona.

Kun jo ehdit huokaista helpotuksesta ja alat valmistautua pennun tuloon, saatkin sähköpostia, jonka mukaan sinun tulee maksaa lisää eläinlääkärikuluja koiran maahantuloa varten. Ilman näitä kuluja koira ei pääse maahan. Tässä vaiheessa moni ostaja tajuaa, ettei mitään koiraa taida olla olemassakaan tai että ainakaan se ei ole matkalla sinun luoksesi. Myyjä painostaa ja vetoaa edelleen tunteisiisi. Saatat itse tuntea olosi erittäin höynäytetyksi ja pettyneeksi – sekä siksi että annoit petkuttaa itseäsi että siksi, ettet saanutkaan kauan toivomaasi koiranpentua.

Miten suojautua koirahuijareilta?

Ensimmäinen ja tärkein sääntö koiraostoksilla on, että älä koskaan osta koiraa näkemättä sitä itse ja varmistumatta siitä, että koiran myyjä on vastuullinen kasvattaja! Edellä kuvattujen nigerialaiskirjetyyppisten huijausten lisäksi alalla liikkuu nimittäin valitettavasti myös muunlaisia huijareita, kuten pentutehtailijoita, jotka tuottavat pentuja epäinhimillisissä oloissa mahdollisimman paljon välittämättä esimerkiksi koirien mahdollisista sairauksista tai perinnöllisistä vioista. Tällaisissa tilanteissa koira on ainoastaan kauppatavaraa, johon myyjä suhtautuu kylmän laskelmoivasti!
Toinen sääntö on, että älä usko kaikkea, mitä netissä luet – jos joku kuulostaa liian hyvältä ollakseen totta, yleensä on niin, että tämä asia ei myöskään ole totta. Pidä siis järki kädessä, vaikka suloinen koiranpennun kuva myynti-ilmoituksessa saattaisikin sumentaa harkintakykyäsi. Muista, että suloisten koiranpentujen kuvia löytyy netistä pilvin pimein ja että kuka tahansa voi näitä kuvia käyttää omiin tarkoituksiinsa. Kuva ei vielä todista, että myyjällä todella on myynnissä koiranpentuja!
Kolmas sääntö on, että jos kuitenkin tulet huijatuksi, ilmoita asiasta rohkeasti poliisille. Kenties poliisi voi varoittaa muita etkä välttämättä ole ainoa samalla tavalla huijatuksi tullut koiranostaja. Ilmoita poliisille myös, jos epäilet koiria myyvän henkilön pyörittävän pentutehdasta!