Kuinka suojautua niin sanotuilta nigerialaiskirjeiltä?

Valitettavan moni on menettänyt rahaa sähköpostitse lähetettävien niin sanottujen nigerialaiskirjeiden vuoksi ja sähköposteihin liittyy myös monia muita tilanteita, joissa sinulla on vaarana menettää runsaasti rahaa viekkaiden rikollisten heitettyä verkkonsa sähköpostien mereen.

Mitä nigerialaiskirjeet ovat?


Mitä nämä nigerialaiskirjeet sitten ovat ja miten niiltä voi suojautua? Vaikka näistä kirjeistä onkin viime aikoina puhuttu paljon, niin kerromme tässä vielä lyhyesti, mitä tällaisilla kirjeillä tarkoitetaan. Ensinnäkin nämä kirjeet ovat nykymaailmassa nimestään huolimatta sähköposteja eivätkä etanapostilla jaettavia kirjeitä. Sähköposteja on helppo lähettää nopeasti ja kustannustehokkaasti tuhansia ja jopa kymmeniä tuhansia hyvin nopeaan tahtiin. Voidaankin sanoa, että tällaiset nigerialaiskirjeitä lähettävät huijarit heittävät ikään kuin verkkonsa vesille netin syövereihin ja toivovat, että ainakin joku uhreista tarttuisi syöttiin.

Mikä nigerialaiskirjeiden tarkoitus on?

Mikä näiden huijareiden lähettämien kirjeiden tarkoitus sitten on ja mitä ne sisältävät? Nigerialaiskirjeissä pyritään huijaamaan kirjeen vastaanottaja lähettämään kirjeen lähettäjälle melko suuri summa rahaa. Verukkeena käytetään sitä, että tämän pienemmän summan lähetettyään kyseinen henkilö saisi valtavan suuren summan rahaa.

Näissä huijareiden lähettämissä kirjeissä kerrottu tarina on yleensä aika samantapainen eri lähettäjien kesken ja sen sävy on yleensä erittäin kohtelias sekä tunteisiin vetoava. Kirjeessä saatetaan väittää esimerkiksi, että kirjeen lähettäjällä on ulkomaisella pankkitilillä suuri määrä rahaa, jota hän ei saa siirrettyä kotimaahansa, ellei maksa jotakin tiettyä summaa ensin.

Osaa kirjeen saajista tuo suuri rahasumma saattaa houkutella niin paljon, että arviointikyky sumenee ja he saattavat lähettää summan pyydetylle tilille. Yleensä tämän jälkeen, ensimmäisen rahasumman saatuaan, kirjeen lähettäjä ilmoittaakin, että rahaa tarvitaankin lisää. Rahaa lypsetään kunnes lähettäjä suostuu sitä lisää lähettämään ja kunnes hän tajuaa tulleensa huijatuksi. Monesti samalla nyhdetään myös vastaanottajan henkilötiedot sekä passissa olevat henkilökohtaiset tiedot, joten mitenkään vaarattomista toimista ei ole kyse ja rahan menettämisen lisäksi onkin vaarana menettää myös oma identiteetti, mistä saattaa olla kauaskantoiset seuraukset.

Turvatoimet

Miten tällaisten kirjeiden houkutuksilta sitten voi suojautua? Ensinnäkin, jos saat sähköpostin, jonka lupaukset kuulostavat liian hyviltä ollakseen totta, pitäisi hälytyskellojesi alkaa soida. Mieti, antaisiko täysin tuntematon henkilö sinulle tosiaan esimerkiksi 1 000 000 euroa? Ellet ole ottanut netissä osaa mihinkään kilpailuun, niin miten voisit voittaa vaikkapa 500 000 euroa tällaisesta kilpailusta? Tämä on nimittäin eräs nettihuijauksen muoto, jota käytetään nigerialaiskirjeiden tapaan – saatat nimittäin saada sähköpostia luotettavan tuntuiselta taholta, joka ilmoittaa, että olet voittanut arvonnassa vaikkapa 500 000 euroa – siitäkin huolimatta, ettet ole edes osallistunut minkäänlaiseen arvontaan. Hälytyskellojen pitäisi soida erityisesti siinä tapauksessa, että sinun pitäisi lähettää arvonnan suorittaneelle taholle ensin vaikkapa 1 500 euroa saadaksesi voittosummasi itsellesi. Jos tämän erehdyt tekemään, seuraa seuraava rahapyyntö luultavasti huomattavan nopeasti perässä.
Muista, että omaa henkilötunnusta ei saisi luovuttaa kenellekään tuntemattomalle tai ulkopuoliselle – erityisesti tämä kannattaa muistaa siinä tapauksessa, että sinulle luvattu suuri rahasumma uhkaa sumentaa arvostelukykysi. Vaarana on, että huijarit kalastelevat rahan lisäksi myös henkilötunnuksia, ja jos lähetät suuren rahapalkinnon toivossa esimerkiksi passikopiosi, saattavat nämä tärkeät tiedot joutua vääriin käsiin.

Entäpä sitten, jos vahinko on jo ehtinyt tapahtua ja olet jo ehtinyt lähettää rahaa tai henkilötietosi huijarin käsiin? Usein käy valitettavasti niin, ettei huijauksen kohteeksi joutunut henkilö välttämättä kehtaa asiasta kertoa huijauksen tajuttuaan. Hänelle saattaa tulla huijauksen tajuttuaan tunne siitä, että hän on käyttäytynyt erityisen typerästi ja tämä voi johtaa kovin yleiseen pelkoon siitä, mitä muut minusta nyt ajattelevat, kun olen toiminut näin kovin typerällä tavalla. Olisi kuitenkin todella tärkeää ilmoittaa huijauksesta poliisille, jotta poliisi osaisi tarvittaessa varoittaa muita kyseisen kaltaisista huijauksista ja jotta poliisilla olisi edes teoreettiset mahdollisuudet yrittää saada huijarit kiinni. On myös tärkeää, että poliisi tietää henkilötietojesi joutuneen vääriin käsiin!